Festivalwinkel
Alles voor jouw ultieme festivalervaring!
Solden
Extreem veel voordeel!
Star Wars goodies!
Alle Star Wars gadgets die je maar wil!

Tuintips van de maand: maart

Maart is de maand waarin onze tuin terug tot leven komt. Bolgewassen zijn de aankondiging van een nakende lente, hun frêle bloemen trotseren de vrieskoude en brengen de eerste kleuren in onze tuin. Maart is de maand waarin we de eerste keer terug echt actief kunnen werken in de tuin.

Een overzichtje voor deze maand:

Border

Er is nog niet veel te zien in onze borders. Tijd om de plantjes wakker te schudden!
Heb je in het najaar de verdroogde plantenresten niet weggehaald van je planten, doe dit dan nu.

Verspreid verteerde compost in je border en spit dit onder tussen de vaste planten en struiken. Zo brengen je niet alleen voedingsstoffen in de bodem, maar ook lucht tussen de wortels.

Te grote vaste planten kan je nu nog altijd uitspitten en scheuren. Voor je een stuk van de gescheurde plant terug in de grond stopt, werk eerst wat compost onder in het plantgat. Zo kan de plant goed aanslaan, en zal hij je doorheen het jaar belonen met mooie bladeren en prachtige bloemen.

Struiken met winterschade (wind, vorst) mogen gesnoeid worden. Snij de beschadigde stukken weg met een scherpe snoeischaar. Struiken die teveel overhangen of te groot worden mag je ook gerust inknippen. Er zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen, maar die behandel ik in een volgende blogpost.

Kom je onkruid tegen, verwijder dit nu al. Zo voorkom je uitbreiding.

Heb je veel ruimte tussen je planten, denk dan aan een mulchlaag. Dit kan gehakseld hout zijn. Geen cacaodoppen, kokosdoppen, schors enzovoort, dit verzuurt de bodem te veel. Op plaatsen waar het uitzicht minder van tel is, kan je stro of afgemaaid gras gebruiken. Indien je voor gras kiest als mulchlaag, voorzie dan op tijd ook wat houtafval of ander tuinafval, zodat het gras goed kan composteren.

Gazon

Gras begint pas te groeien als de temperatuur boven de 12 °C gaat. Dit is zelden het geval in maart. Toch kan je nu al zorgen dat je gazon mooi zal staan in de zomer. Maart is de ideale maand voor een eerste bemesting. Probeer kunstmeststoffen te vermijden. Wanneer je ze toch gebruikt, zie ze dan als aanvulling op een organische meststof. Strooi gezeefde compost op je gazon. De aanwezige voedingsstoffen gaan afbreken en tegen dat de gazon begint te groeien, zijn ze helemaal vrij om opgenomen te worden door de worteltjes van je gras.

Bekijk je gazon ook eens goed. Zijn er onkruiden aanwezig? Wortelonkruiden als paardenbloem zijn dikwijls nu al aan het groeien. Snij deze weg met een scherp keukenmes, of een speciale onkruidsteker. Ook andere onkruiden als madeliefjes kan je wegsnijden. Onthou wel dat het wegsnijden van onkruiden helemaal gebeurt volgens je eigen smaak. Misschien vind je madeliefjes net mooi. Laat ze dan gerust staan. Zolang jij er blij mee bent is alles oké!

(Dit is een blogpost van gastblogger Ntone. Ook gastblogger worden?)

(Foto: Lone Black Rider)
4 commentaren 08.03.09 - Ntone -
Valt onder: Algemeen

4 reacties op “Tuintips van de maand: maart”

 1. Steven schreef:

  Zonder zever, ik was afgelopen weekend aan het denken: ik moet @ntone eens vragen wat er deze maand in de tuin kan gebeuren. Komt hier een vervolg op in april?
  Anders bij Ntone zelf natuurlijk :-)

 2. Greet schreef:

  Mo, sinds wanneer blog jij op Appelogen? Fijn zeg :)

 3. Uw Moeder schreef:

  @Steven: dat zou toch de bedoeling zijn ja.
  @Greet: he’s mine!

 4. Marnik schreef:

  De foto is very win.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gastblogger op appelogen
Lees eens op een ander!
Lees eens een krant