Festivalwinkel
Alles voor jouw ultieme festivalervaring!
Solden
Extreem veel voordeel!
Star Wars goodies!
Alle Star Wars gadgets die je maar wil!

Er was eens 1: Het imperium van Monsieur Joseph (Vallée, Nury)

Joseph Joanovici, een joods jongentje met een groot overlevingsinstinct, vlucht weg uit Roemenië. In Frankrijk werkt hij zich slinks op tot een grote ijzerhandelaar. Tijdens WOII maakt hij een fortuin door zijn waar te verkopen aan zowel de bezetter als aan het verzet. Dat vindt natuurlijk niet iedereen even toll.

Er was eens 1: Het Imperium van Monsieur Joseph is losjes gebaseerd op het echte verhaal van Joseph Joanovici. Met veel sprongen in de tijd (kopke erbij houden!) wordt zijn ijzerwarencarrière uit de doeken gedaan. Zijn familie en de officiële instanties spelen daarin ook geen onbelangrijke rol.

Op de cover van dit album kleeft een sticker met juichende quotes en verwijzingen naar Coppola en Leone. Zo ver zou ik (nog) niet gaan. Hoewel er een paar zeer mooie scènes in deze strip zitten en ik me een filmversie van dit verhaal zo kan voorstellen.

Maar om nu al de vergelijking met de godfathers van de maffiacinema te maken, da’s wat rap. Ja, de aanzet is er, maar we zullen pas in de volgende delen kunnen oordelen of de vergelijking steek houdt. Niettemin: uitstekende start.

Score: 3,5/5

Koop Er was eens 1.

(Er was eens 1: Het imperium van Monsieur Joseph, Sylvain Vallée en Fabien Nury, 48 blz., uitgegeven bij Standaard Uitgeverij)
0 commentaren 03.10.09 - Uw Moeder -
Valt onder: Strips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gastblogger op appelogen
Lees eens op een ander!
Lees eens een krant