Festivalwinkel
Alles voor jouw ultieme festivalervaring!
Solden
Extreem veel voordeel!
Star Wars goodies!
Alle Star Wars gadgets die je maar wil!

Vergeten groenten: zuring, oftewel zurkel (rumex)

Meteen na de vorige vergeten groenten-post kwamen er enkele tips binnen over andere vergeten groentengewassen. Zo had Tiekenei het over spinaziestoemp met zurkel.

Zurkel, ook gekend als zuring, is een oude inheemse plant die dikwijls als onkruid aanzien wordt. Zurkel komt uit de duizendknoopfamilie, waartoe onder meer ook rabarber behoort. Er bestaan honderden verschillende soorten zuring, bijvoorbeeld veldzuring (beetje bitterder en kleiner van vorm), Spaanse zuring (de meest gekende) of schapenzuring (Rumex acetosella – inheems en eetbaar). Bepaalde soorten zijn echter niet eetbaar (waterzuring bijvoorbeeld).

Zuring houdt van een vochtige grond. Van de meeste soorten zuring zijn de bladeren eetbaar. In de middeleeuwen werd zuring gebruikt als medicinaal kruid, als verpakkingsmateriaal voor boter, als keukenkruid en groente. De geschiedenis van deze groente gaat dus lang terug.

Zelf kweken

Zuring kan zelf gekweekt worden. Zaad is echter moeilijk te vinden, maar je vindt het online, bijvoorbeeld op Garden seeds.

Zaai op een afstand van 20 à 25 cm in de rij, en eenzelfde afstand tussen de rijen. Belangrijk is dat de grond continu vochtig blijft. De jonge bladeren zijn het lekkerst. Als het groeihart niet geraakt wordt bij de oogst kan er soms een tweede keer geoogst worden.

Zuring smaakt, zoals de naam al aanduidt, nogal zuur. Daarom wordt het meer gebruikt als smaakbrenger dan als volwaardige groente. Zuring is het hele jaar verkrijgbaar in bepaalde winkels, zelfgekweekte zuring kan je bewaren in de diepvries. In de koelkast is zurkel tot drie dagen houdbaar.

Oxaalzuur

Zuring bevat oxaalzuur, wat maakt dat te vaak zuring eten onverstandig is. Oxaalzuur onttrekt calcium aan de botten, en osteoporose hebben we liever niet, ofwel? Zwangere vrouwen vermijden zuring ook beter, aangezien oxaalzuur een prikkelende werking heeft op de baarmoeder.

Behalve oxaalzuur is zuring ook rijk aan ijzer en vitamine C. De bladeren werken bloedzuiverend, waterafdrijvend en laxerend.

Koken met zuring

Zuring is een belangrijk ingrediënt van paling in ’t groen. Verder kan je fijngehakte blaadjes zurkel gebruiken in slaatjes, soepen, omelet of om bijvoorbeeld spinaziestoemp aan te rijken. Zuringblad kan gebruikt worden om melk te stremmen, en zo zelf kwark te maken.

Een dressing van zuring kan je maken door 100 gr boter te smelten, fijngehakte jonge zuring toe te voegen en alles zachtjes aan de kook te laten komen. Als het geheel kookt, voeg je 300 ml verse room toe en laat je het opnieuw aan de kook komen. Achteraf op smaak brengen met snuifje zout en wat peper.

Enkele recepten:
Zuringsoep
Forel uit de oven
Paling in ’t groen
Mosselen in ’t groen

(Dit is een blogpost van gastblogger Ntone. Ook gastblogger worden?)

(foto: Eric in SF)
2 commentaren 03.05.10 - Ntone -
Valt onder: Eten en drinken

2 reacties op “Vergeten groenten: zuring, oftewel zurkel (rumex)”

  1. carolientje schreef:

    mag bereide zurkel terug opgewarmd worden ?

  2. Britt schreef:

    Bij mij ziet de zuring er helemaal anders uit. Er zit geen rood op. Is dat dan Zurig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gastblogger op appelogen
Lees eens op een ander!
Lees eens een krant