Festivalwinkel
Alles voor jouw ultieme festivalervaring!
Solden
Extreem veel voordeel!
Star Wars goodies!
Alle Star Wars gadgets die je maar wil!

Kerstmis is een van de belangrijkste feestdagen in de westerse wereld. Al eeuwenlang vieren we in het midden van de winter de geboorte van Jezus. Volgens het bijbelse verhaal werd de toekomstige profeet en verlosser van de christenen geboren in een stal in Bethlehem op een koude, gure winterdag. Maar is dit ook werkelijk hoe de dingen zijn gebeurd zo’n 2000 jaar geleden?

Historici debatteren al eeuwenlang over de historische feitelijkheid van de Jezus-legende. Het enige dat over de loop der jaren als conclusie naar voren is gekomen, is dat er niets met zekerheid te zeggen is over de geboorte en het leven van Jezus.

Als Jezus werkelijk over de aarde gelopen heeft, wat niemand tot nu toe definitief heeft kunnen uitsluiten, is het alsnog niet zeker welk jaartal dit precies geweest zou zijn, laat staan welk jaargetijde of welke precieze datum op de Romeinse kalender.

Er zijn dus historici die denken dat het vieren van kerstmis op 25 december waarschijnlijk niet gebaseerd is op de werkelijke historische gebeurtenissen die zich volgens de bijbel zo’n twintig eeuwen geleden hebben afgespeeld. Er wordt gezegd dat deze datum, rond de kortste dag van het jaar, overeenkwam met het traditionele midwinterfeest dat rond de eerste eeuw in het Romeinse rijk gevierd werd, en dat het daarom een logische keuze was om het kerstfeest ook op dit tijdstip te vieren.

Hoe het ook zij, 25 december is tot op de dag van vandaag de datum waarop families en vrienden in grote delen van de wereld bijeenkomen om samen de geboorte van Jezus te vieren, of, voor diegenen die zich niet tot het christelijke geloof rekenen, om samen te genieten van lekker eten, een mooi versierde kerstboom, en een paar dagen vrij van het werk.

Omdat december in Europa en Noord-Amerika in het midden van de winter valt, met koud weer en donkere dagen, is het kerstfeest een welkome onderbreking. De behoefte om de donkere wintermaanden te doorbreken met een paar dagen van festiviteit en vrolijkheid is zo oud als de mensheid zelf, en was vooral belangrijk voor de aanvang van het industriële tijdperk, toen mensen nog van het land leefden en geen centrale verwarming of elektriciteit hadden. Of de datum van 25 december nu wel of niet gebaseerd is op een waargebeurd voorval, het is in ieder geval een fortuinlijk tijdstip!

Het kerstfeest luidt als het ware het einde van het kalenderjaar in, met een paar dagen erna de viering van het begin van een nieuw jaar. Het is dan ook gebruikelijk om elkaar voor kerstmis een kalender cadeau te geven voor het nieuwe jaar.

Vooral door werkgevers worden er vaak kalenders of agenda’s uitgedeeld aan werknemers en klanten. Je kunt tegenwoordig ook zelf een kalender maken, met foto’s van jezelf, vrienden en familie. Zo’n kalender is een leuk cadeau om te geven met de kerst, of gewoon om zelf te houden.

Fotokalender




0 commentaren 20.12.11 - Appelogen -
Valt onder: En dan nu, tijd voor ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gastblogger op appelogen
Lees eens op een ander!
Lees eens een krant