Eiken, Douglas of Lariks voor uw buitenproject?

Bij HOUTvakman.be bieden we een uitgebreide collectie tuinhout met diverse keuze op het gebied van “onbehandeld hout voor buiten”. Wanneer hardhout & thermowood geen optie zijn, wordt er vaak getwijfeld tussen eiken, douglas of lariks. In dit artikel duiken we dieper in op deze houtsoorten en helpen we u bij het maken van de juiste keuze.

Eikenhout

Laten we beginnen met eikenhout. Dit is de meest luxueuze optie van de drie, en dat zie je meteen aan de uitstraling. Eikenhout is hard, sterk, duurzaam en heeft een prachtige natuurlijke uitstraling met een warme, geelbruine kleur en karakteristieke spiegels. U vindt een uitgebreide collectie eikenhout bij HOUTvakman.be waaronder balken, planken en rabatplanken. Eikenhout heeft duurzaamheidsklasse 2, wat betekent dat het goed bestand is tegen de elementen van buiten. Er is echter één belangrijk aandachtspunt: eikenhout werkt veel en snel. Dit betekent dat u bij de montage rekening moet houden met mogelijke vervormingen. Bovendien bevat eikenhout looizuur, waardoor het gevoelig is voor oxidevlekken, vooral bij contact met metalen, en soms kan het bloeden op onderliggende materialen zoals poeren en tegels. Onbehandeld eikenhout voor buiten is dus prachtig, maar het vergt wel wat extra zorg.

Douglas en Lariks

Als u op zoek bent naar voordeligere alternatieven voor eikenhout, dan zijn douglas en lariks uitstekende keuzes. Douglas is ruim verkrijgbaar in diverse balken, planken en rabatplanken. Het heeft een duurzaamheidsklasse van 3, wat betekent dat het nog steeds vrij goed bestand is tegen weersinvloeden, echter is de levensduur wel wat minder dan die van eiken. Douglas heeft een robuust uiterlijk, een warme uitstraling met roodachtige kleurtinten en een prachtige vlamstructuur. Een andere optie is Siberisch lariks. Dit hout is vergelijkbaar met douglas, maar heeft een lichtere en geler kleur. Ook de duurzaamheidsklasse is 3, maar het is wel wat stugger, sterker en heeft over het algemeen een iets hogere kwaliteit, maar is ook iets duurder. U vindt bij ons met name lariks planken & rabatplanken, minder (constructie)balken. Beide houtsoorten zijn Europees naaldhout en kunnen onbehandeld buiten worden gebruikt. Als u op zoek bent naar een betaalbaar alternatief voor eikenhout, dan zijn douglas en lariks mooie keuzes. 

Welke houtsoort u ook kiest, u bent verzekerd van duurzaamheid en een prachtige natuurlijke uitstraling voor uw buitenproject. Bekijk voor de zekerheid hier alle houten planken van HOUTvakman.be.

 

Vorig artikelDe noodzaak van koeloplossingen
Volgend artikelActieve kinderen? Ontdek deze ideale activiteiten voor energieke avonturiers
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!