3 tips om beter in slaap te vallen

Het kan erg vervelend zijn, in bed liggen en graag willen slapen, maar toch uren onrustig liggen te draaien. En ondertussen heb je de Instagram feed al drie keer ververst, heb je die ene game uitgespeeld en ben je al naar de keuken geweest voor een glas water. Je bent niet de enige, er zijn veel mensen die er last van hebben. Maar wat kun je ertegen doen? Met dit artikel krijg je 3 tips die je direct kunnen helpen om sneller in slaap te vallen.  

1 Maak een avondroutine 

Je presteert het beste op routines, je biologische klok vindt het heerlijk als je op dezelfde tijd opstaat en weer naar bed gaat. Dit geldt ook voor de inhoud van de rest van de dag. Probeer iedere avond na het eten een boek te lezen, wat te schrijven of naar muziek te luisteren. Vermijd in ieder geval minimaal een uur voor je naar bed gaat beeldschermen. Je telefoon, televisie en tablet geven een blauw licht, wat de aanmaak van het slaaphormoon ‘melatonine’ remt. Precies wat je niet wilt net voor je wilt gaan slapen.  

2 Gebruik de 4-7-8 ademhalingsoefening 

Door deze ademhalingsoefening te doen, maak je jezelf kalm en ontspannen. Door stress en onrust kan adrenaline toenemen waardoor je sneller gaat ademhalen. En dat is niet handig als je graag wilt slapen. Met deze 4-7-8 oefening dwing je jezelf om rustiger te gaan ademhalen waardoor je ontspannen wordt. Het werkt als volgt: 

  • 4 seconden rustig inademen 
  • 7 seconden je adem inhouden 
  • 8 seconden rustig uitademen 

Dit herhaal je zolang het nodig is. Bij de een werkt het na de eerste keer al, en een ander heeft wat meer herhaling nodig. Het zal je in ieder geval lekker ontspannen.  

3 Eten en drinken voor je naar bed gaat 

Cafeïne blijft lang in je lichaam nadat je het hebt gedronken. Het kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt. Het beste drink je minimaal vier uur voor je naar bed gaat geen koffie of andere cafeïne houdende dranken. Daarnaast kun je beter ook geen grote hoeveelheden water en alcohol tot je nemen voor je naar bed gaat. Je kunt bijvoorbeeld wel warme melk of kamillethee drinken. Die hebben juist een kalmerend effect.  

Nog een laatste, extra tip. Heb je wel een juist kussen? Een kussen voor zijslaper is namelijk een ander kussen dan voor een rug- of buikslaper. Kijk eens op https://www.mline.be/ om te checken of je wel het juiste hoofdkussen hebt. Dit kan veel verschil maken! 

Vorig artikelVeilig op je tweewieler!
Volgend artikelDenken jullie dat er voordelige opties beschikbaar zijn bij overstappen op duurzame energievormen?
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!