Graafmachines, een korte introductie

Graafmachines zijn één van dé kern apparaten die nodig zijn op de bouwplaats. Vaak wordt het voorwerk hier grotendeels mee gedaan, maar er zijn ook voorbeelden te noemen waar graafmachines een gebouw op worden gehesen om van bovenaf voorzichtig te slopen. Graafmachines zijn er in alle verschillende soorten en maten. Je hebt wielgraafmachines, rupsgraafmachines maar ook graaflaadmachines. Een wielgraafmachine is een van de meest voorkomende graafmachines. Voor moeilijkere terreinen kan een rupsgraafmachines worden gebuikt. Graaflaadmachines staan vaak op wielen. Dit zijn een soort vrachtwagen trailers met een graafmachine arm erop gemonteerd. Deze kan dan worden gebruikt om vracht zoals zand of aarde op de trailer te plaatsen. Dit kan, net zoals de andere soort graafmachines, heel handig zijn in de bouw. 

Gebruik

Zelf een graafmachine besturen is niet makkelijk. Je moet goed weten wat je wel en niet mag doen. Je kunt met een graafmachine verdichten, een pallet bakstenen verpakken of een trottoir bandje leggen. Verder kan een graafmachine slopen, hijsen en zelfs een boom omzagen. Ondanks al deze gemakken is een graafmachine een machine die voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Een graafmachine verplaatst veel gewicht met een hoge snelheid. Wanneer de fabrikant van een graafmachine een graafmachine heeft gemaakt die aan de wettelijke eisen voldoet, is het aan de gebruiker om hier verantwoordelijk mee om te gaan. De graafmachine moet worden gebruikt op de manier waarvoor deze is ontwikkeld. De handleiding is hierom erg handig, en moet niet als oud papier worden gezien. De handleiding staat volledig in het licht, risico’s verkleinen. Dit is waar het om draait bij het gebruik van zo’n grote machine.

Tips

Er zijn een aantal goede richtlijnen en tips voor het gebruik van een graafmachine. Het is bijvoorbeeld goed om nooit alleen te werken maar altijd met een collega. Op deze manier kan de collega altijd helpen wanneer er iets mis gaat. Ook is het belangrijke dat je alleen werkt op een stabiele ondergrond. Ben je bijvoorbeeld bezig met het graven van een greppel, dan moet de helling van de talud 45 graden zijn. Op deze manier wordt eventueel instortingsgevaar verminderd. Hiernaast is het belangrijke dat je de graafmachine niet belast, en er op geen manier gebruikt van maakt die niet de bedoeling is. En als je dan bezig bent is het belangrijke dat je altijd je spiegels checkt. Op deze manier voorkomt je dat collega’s een eventuele gevarenzonde inlopen. Wanneer je klaar bent met werken, vergeet nooit de graafmachine uit te zetten voordat je uitstapt. 

Vorig artikelEen geslaagde paasbrunch organiseren
Volgend artikelWebshop laten maken?
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!