Het logistieke management van jouw bedrijf op orde hebben

Heeft u een logistiek bedrijf wat hard aan het groeien is en toe is aan management binnen de functies? Weet u niet waar u moet beginnen, waar u op moet letten of wat eigenlijk de taken zijn van het  logistiek management? In de volgende blog vertellen wij u alles over waar u op moet letten en waar een logistiek manager aan moet voldoen binnen deze functie.

Wat is logistiek management precies?

Om te beginnen is het belangrijk dat de definitie van logistiek management wordt toegelicht. Wat zijn de taken van een logistiek manager en waar moeten zij op letten? Logistieke managers houden toezicht op de afdelingen die materialen en voorraden in een bedrijf ontvangen en houden daarbij ook toezicht op magazijnen, opslag afdelingen en verzend activiteiten. Een ander veel gebruikte benaming voor  logistiek manager is een Supply chain manager. Naast het toezicht houden op binnenkomende producten en voorraden heb je vaak als bedrijf ook te maken met retourzendingen van de consumenten. Dit valt onder het retourlogistiek, waarbij ook producten die kapot zijn afgehandeld moeten worden. 

Hoe kun je het logistiek management binnen jouw bedrijf optimaal beheren?

Naast het hele logistieke proces op de rit hebben is het ook een taak om de logistiek te beheren. Weten wat er op dat moment in het bedrijf is, en wat er uit gaat . Het logistiek beheer is een deel van de Supply chain manager en binnen deze functie is het ook verantwoordelijk voor het plannen en implementeren van efficiënte systemen. Met deze efficiënte systemen kunnen goederen van punt van herkomst tot het punt van consumptie gebracht worden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld van fabriek tot aan een winkel waar het verkocht wordt of juist tot aan het huis van de klant. Dit proces kan heel inzichtelijk gemaakt worden door logistieke beheer systemen. De vervoerde producten kunnen gelabeld worden met een streepjescode, RFID-tags of GPS voor locatie tracking. Op deze manier wordt de voortgang van het product in de gaten gehouden tot het product bij de eindbestemming is, maar ook kan de toeleveringsketen verbeterd worden en in de gaten gehouden worden of dit een eerlijk proces is. 
 

Wat levert een logistiek beheer systeem op voor jou?

Wanneer je van plan bent een logistiek beheer systeem binnen je bedrijf te implementeren, heeft dit veel voordelen. Als eerste kan de klanttevredenheid verhoogd worden over het product. Hoe? Door de efficiente logistieke beheersystemen kunnen bedrijven verstoringen verminderen en hierdoor de snelheid en betrouwbaarheid van de leveringen verbeteren. Minder klachten dus. Door het beheersysteem is er een transparante toeleveringsketen. Doordat alles inzichtelijk wordt en bedrijven gebieden kunnen markeren die verbeterd moeten worden. Het laatste bijkomend voordeel is dat er kosten bespaard kunnen worden. Dit is iets wat elk bedrijf wilt. Een goed niveau van logistieke processen geeft een bedrijf controle over vracht terwijl het binnenkomt  en verlaat. De voorraadbeheer is beter bij te houden en de orderverwerking kan beter verlopen. Dit bespaard tijd en het optimaliseren van deze processen kan aanzienlijk de kosten verlagen.