Veilig werken in de bouw

Het is een hot topic, veilig werken in de bouw. Er zijn een tal van regels waar je als bedrijf aan moet houden als een bouwplaats gaat opzetten of een bouwproject gaat starten. Je moet niet alleen de veiligheid van je eigen medewerkers garanderen, maar ook zorgen voor de veiligheid van omstanders. Sommige veiligheidsmaatregelen zijn algemeen bekend, andere worden vaak vergeten. Een regel die algemeen bekend is dat je bouwhekken en werfhekken moet gebruiken op een bouwlocatie. Vraag jij je nog steeds af waarom het noodzakelijk is? We leggen je het graag uit.

Het is wettelijk verplicht

De eerste regel is simpel. Het is wettelijk verplicht om een bouwterrein af te schermen voor onbevoegden. Dit kan gemakkelijk door bouwhekken of werfhekken te gebruiken. Waarom is het wettelijk verplicht? Op een bouwterrein wordt vaak met gevaarlijk gereedschap gewerkt en met zware materialen. Als iemand deze gereedschappen in handen krijgt – zonder dat hij weet hoe hij het moet gebruiken – kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien mag een bouwlocatie ook niet betreden worden zonder veiligheidsschoenen, veiligheidshelm of bril. Met bouwhekken voorkom je dat omstanders zonder de juiste uitrusting het terrein oplopen. Hierdoor voorkom je situaties dat ze gewond raken door losliggend puin.

Bescherming van materialen en gereedschap

OP een bouwplaats worden vaak veel dure materialen en gereedschappen gebruik. Hoewel het meeste gereedschap naar een werkdag weer in een loods op keet wordt opgeslagen blijven materialen vaak buiten liggen. Ook kun je niet elke dag alle materialen en gereedschap opruimen, dat zou voor vertraging in de planning kunnen zorgen. Maar wanneer je het zomaar open en bloot laat liggen heb je het risico dat het diefstal oproept, Bouwhekken – voorzien van een slot – kan dat probleem voorkoen. Je kunt in sommige gevallen ook een bouwhek laten voorzien van een alarm. Vaak is dit niet perse nodig omdat een hoog bouwhek + slot al reden genoeg geet om niet in te breken. Op deze manier kan jij gereedschap en materialen op een bouwlocatie goed beschermen.

Multi-inzetbaar

Heb jij bouwhekken aangeschaft voor het beveiligen en beschermen van een bouwlocatie? En vraag je je af wat je daarna met de bouwhekken moet doen als de bouw is afgerond? Bouwhekken zijn multi-inzetbaar en ze gaan lang mee. Je kunt ze weer gebruiken voor een volgend bouwproject of je kunt ze bijvoorbeeld verhuren aan evenementenorganisaties, zij gebruiken deze hekken voor maken van veilige doorgangswegen of voor het afsluiten van bepaalde delen op festivalterreinen. Het aanschaffen van bouwhekken of werkhekken is wellicht een grote aanschaf, maar je blijft er lang plezier van hebben!

Vorig artikelHoeveel rijst te serveren per persoon
Volgend artikelWaarom maaltijden aan huis kiezen?
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!