Een systeemcamera kopen. Hier moet je op letten

Systeemcamera's worden vaak gezien als een overgang tussen compact camera’s en spiegelreflexcamera's. Met de systeemcamera verander je de lens net als bij een spiegelreflexcamera. Er is echter geen spiegel zoals een spiegelreflex. Door het ontbreken van een spiegel zie je niet het daadwerkelijke beeld (optisch) door de zoeker, maar een klein schermpje. Omdat er geen spiegels zijn, zijn systeemcamera's meestal kleiner en lichter dan spiegelreflexcamera's. Meestal worden ook kleinere sensoren gebruikt, maar dit is niet nodig.

Welke functies heb je nodig?

Als beginner is je kijk op de camera anders dan een professionele fotograaf. Is het menu gemakkelijk te begrijpen? Heeft de camera knoppen en andere aansluitingen die je wilt? Is de camera snel genoeg? Hoe zit het met scherp stellen? Voldoet de hoogste videoresolutie aan jouw eisen?

Hoeveel megapixels?

Je hoeft geen camera van 40 megapixels te kopen om heldere foto's van hoge kwaliteit te maken! Om duidelijk af te drukken op A3-formaat is een foto van 12 megapixels voldoende. Wil je echt veel foto's afdrukken, of gewoon af en toe vakantiealbums maken? Voor de meeste fotografen is het aantal megapixels niet zo belangrijk. Het is vooral belangrijk wat je er uiteindelijk mee wilt doen en kunnen.

Verschillende soorten en maten

Systeemcamera's hebben verschillende soorten en maten. Systeemcamera's zijn lange tijd gericht op eenvoudige fotografen die zich niet al te veel zorgen willen maken over instellingen en mogelijkheden, maar dit is niet meer het geval. Je hebt kleine, stijlvolle en eenvoudige modellen, maar tegelijkertijd heb je uitstekende mogelijkheden en ongelooflijk professioneel ogende modellen. Als je op zoek bent naar een professioneler model, is het vooral belangrijk om opties, sensorgrootte en handgreep te overwegen. De volgende voorwaarden zijn van toepassing: hoe groter de grip, hoe beter. Kortom, hoe meer fysieke knoppen een systeemcamera heeft, hoe complexer deze wordt. Meestal zijn er op de duurdere modellen genoeg video-opties, of maak je razendsnel meerdere foto's achter elkaar, wat erg handig is bij sportfotografie.

Wat voor extra opties?

Camera’s bieden vaak veel verschillende extra opties aan. Denk bijvoorbeeld aan een kantelbaar schermpje waardoor je gemakkelijk jezelf kan zien tijdens het filmen of fotograferen. Hierdoor weet je zeker dat je goed in beeld bent en dat je altijd scherp staat gesteld. Daarnaast is het handig als je camera gemakkelijk op bijvoorbeeld een statief te bevestigen is. Dit is tegenwoordig een standaard bij alle camera’s maar toch wel belangrijk om even op te letten bij de aanschaf van je nieuwe camera.

Vorig artikel10 tips voor het inbouwen van inbouwspots
Volgend artikelBasketballen doe je met Wilson basketballen of Spalding basketballen
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!