Arbeidsmigratie

Arbeidsmigranten zijn niet meer weg te denken uit ons land. De banen waar de Nederlander zich te “groot” voor voelt moeten toch worden ingevuld. Ruim 400.000 Europeanen werken voor Nederlandse bedrijven. Deze arbeidsmigranten komen vooral uit Midden- en Oost-Europa. Zij werken in sectoren waarvoor weinig of geen Nederlandse arbeidskrachten zijn te vinden. Arbeidsmigranten verdringen dus geen Nederlanders op de arbeidsmarkt. In 2016 droegen arbeidsmigranten 11 miljard euro bij aan ons nationaal inkomen. Door arbeidsmigranten kunnen we groente en fruit uit Nederland in de supermarkten vinden en online pakketjes bestellen die de volgende dag worden bezorgd. Arbeidsmigranten leveren Nederland in economische zin daarom veel op, meer dan wat ze alleen voor zichzelf verdienen.

Poolse arbeidsmigranten

Werknemers uit Polen zijn een van de grootste en meest groeiende groep arbeidsmigranten in Nederland. Velen van hen werken in de Land en Tuinbouwsector.  Er zijn een tweetal groepen Poolse migranten te onderscheiden: De eerste bestaat voornamelijk uit mensen die in Polen misschien wel werk kunnen vinden in sectoren zoals de bouw, industrie en land- en tuinbouw, maar daar in Nederland beter voor worden betaald. Zij hebben dan minder financiële zorgen dan wanneer zij in Polen werken. In Nederland zijn in vergelijking met andere migrantengroepen in deze sectoren meer Polen werkzaam. Een andere groep migranten zijn Polen die goed opgeleid zijn. Vaak zijn ze gefrustreerd en teleurgesteld door het ontbreken van passende carrièrevooruitzichten in Polen. Ze vertrekken met de hoop op het vinden van een ambitieuzere en beter betaalde baan. Ondanks het feit dat veel Poolse werknemers een goede opleiding hebben gehad, werken zij in Nederland vaak toch niet in de banen waarvoor zij zijn opgeleid. Het vinden van passend werk blijft voor velen een probleem. Ook al zoeken ze naar administratieve vacatures dan nog komen ze veelal in bijvoorbeeld de bloemensector terecht.

Lonen Poolse arbeidsmigranten

De Poolse arbeidsmigranten werken vaak voor lonen die onder de 10 euro per uur liggen. Het harde werken wordt op deze manier matig beloond. Veel Polen kunnen niet anders dan zich hierbij neerleggen.  Nu de Economie in landen zoals Polen aantrekt komen er steeds minder Poolse werknemers onze kant op. Ook Poolse werknemers die hier al jaren werken zien dit weer als een kans om in hun eigen vertrouwde land aan de slag te kunnen voor een acceptabel loon. Voor de Nederlandse arbeidsmarkt is deze ontwikkeling niet best. De vacatures die anders door Poolse werknemers zouden worden vervuld blijven dan openstaan en zullen er andere maatregelen getroffen moeten worden.

Vorig artikelMeer inkt voor uw geld met HP 364 XL huismerk cartridges
Volgend artikelWaarom kiezen voor een tweedehandsauto
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!