donderdag, juli 16, 2020

Arbeidsmigratie

Arbeidsmigranten zijn niet meer weg te denken uit ons land. De banen waar de Nederlander zich te “groot” voor voelt moeten toch worden ingevuld. Ruim 400.000 Europeanen werken voor Nederlandse bedrijven. Deze arbeidsmigranten komen vooral uit Midden- en Oost-Europa. Zij werken in sectoren waarvoor weinig of geen Nederlandse arbeidskrachten zijn te vinden. Arbeidsmigranten verdringen dus geen Nederlanders op de arbeidsmarkt. In 2016 droegen arbeidsmigranten 11 miljard euro bij aan ons nationaal inkomen. Door arbeidsmigranten kunnen we groente en fruit uit Nederland in de supermarkten vinden en online pakketjes bestellen die de volgende dag worden bezorgd. Arbeidsmigranten leveren Nederland in economische zin daarom veel op, meer dan wat ze alleen voor zichzelf verdienen.

Poolse arbeidsmigranten

Werknemers uit Polen zijn een van de grootste en meest groeiende groep arbeidsmigranten in Nederland. Velen van hen werken in de Land en Tuinbouwsector.  Er zijn een tweetal groepen Poolse migranten te onderscheiden: De eerste bestaat voornamelijk uit mensen die in Polen misschien wel werk kunnen vinden in sectoren zoals de bouw, industrie en land- en tuinbouw, maar daar in Nederland beter voor worden betaald. Zij hebben dan minder financiële zorgen dan wanneer zij in Polen werken. In Nederland zijn in vergelijking met andere migrantengroepen in deze sectoren meer Polen werkzaam. Een andere groep migranten zijn Polen die goed opgeleid zijn. Vaak zijn ze gefrustreerd en teleurgesteld door het ontbreken van passende carrièrevooruitzichten in Polen. Ze vertrekken met de hoop op het vinden van een ambitieuzere en beter betaalde baan. Ondanks het feit dat veel Poolse werknemers een goede opleiding hebben gehad, werken zij in Nederland vaak toch niet in de banen waarvoor zij zijn opgeleid. Het vinden van passend werk blijft voor velen een probleem. Ook al zoeken ze naar administratieve vacatures dan nog komen ze veelal in bijvoorbeeld de bloemensector terecht.

Lonen Poolse arbeidsmigranten

De Poolse arbeidsmigranten werken vaak voor lonen die onder de 10 euro per uur liggen. Het harde werken wordt op deze manier matig beloond. Veel Polen kunnen niet anders dan zich hierbij neerleggen.  Nu de Economie in landen zoals Polen aantrekt komen er steeds minder Poolse werknemers onze kant op. Ook Poolse werknemers die hier al jaren werken zien dit weer als een kans om in hun eigen vertrouwde land aan de slag te kunnen voor een acceptabel loon. Voor de Nederlandse arbeidsmarkt is deze ontwikkeling niet best. De vacatures die anders door Poolse werknemers zouden worden vervuld blijven dan openstaan en zullen er andere maatregelen getroffen moeten worden.