Kinderen krijgen is zo’n beetje het leukste wat je kan overkomen. Ze brengen oneindig plezier, je kan ze zien opgroeien, en je kan ze opvoeden zoals je wilt. Maar het is niet een stap die je zo maar eventjes moet nemen. Het vereist een hoop planning en je moet er goed je huiswerk voor doen. Want een kind is nou eenmaal ontzettend veel werk. Het kost veel geld, en het is een full time job, naast je normale werk. Dus je moet zeker weten dat je er klaar voor bent, voordat je besluit kinderen te nemen. En dan moet je jezelf ook nog klaar maken voor het opvoeden zelf. Tijdens het opvoeden is het belangrijk dat je de kinderen een paar basisdingen leert. Hoe je de rest invult is natuurlijk helemaal je eigen keus!
Voorzichtigheid bij dieren
Dit is een probleem wat best vaak voorkomt, omdat het niet genoeg aandacht krijgt van de ouders. Kinderen hebben vaak moeite met het begrijpen dat dieren anders behandeld moeten worden dan kinderen. Of ze zien niet in dat het niet zoals hun speeltjes is, waar ze maar mee kunnen doen wat ze willen. Het kan daarom erg handig zijn om in hun jonge jaren een huisdier te nemen, en ze hier goed mee leren om te gaan. Een hamster of cavia is bijvoorbeeld perfect, omdat het niet bijster veel verzorging nodig heeft. Als een huisdier niet een optie is, kan het altijd nog met speelgoed bereikt worden. Speelgoed merken zoals Schleich maken heel gedetailleerde versies van dieren speelgoed. Hiermee kan het ook aangeleerd worden, al is het wel een minder goede optie dan een huisdier. Wel is het nog steeds heel leuk voor het kind, het is tenslotte gewoon speelgoed!
Samen spelen samen delen
Klinkt misschien vanzelfsprekend, maar kinderen hebben vaak veel moeite met delen. Ze zijn gewend dat ze alles wel krijgen, en het voor zichzelf hebben. Als je dit er niet vroeg uit krijgt, kan dat later voor problemen gaan zorgen. Ze hebben het minder makkelijk om vrienden te krijgen, en ze kunnen erg verwend worden. Leer ze daarom al vroeg aan, dat ze hun spullen af en toe moeten delen. Het moet natuurlijk ook niet te ver doorslaan, dat ze al hun spullen proberen weg te geven. Probeer de gezonde middenlijn te vinden, waarin ze wel kunnen delen, maar niet alles weggeven. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat valt eigenlijk wel te zeggen over alles van het ouderschap!