Waarom is een vijverpomp zo belangrijk?

Het is heel gezellig een vijver in de tuin vind je niet? Met mooie plantjes en eventueel wat vissen. Vergeet er dan vooral niet een nep reiger naast te zetten, anders ben je je vissen meteen kwijt. Maar goed een vijver, groot of klein, vergt toch wel wat onderhoud wil je alles gezellig en levend houden. En dan meteen de vraag: wat heb je nodig voor het juiste onderhoud voor je vijver?

Pompen of verzuipen

Een vijverpomp oase bijvoorbeeld zorgt voor watercirculatie in de vijver. Deze circulatie is heel belangrijk, want het helpt het vijverwater gezond te houden. In de vijver vinden allerlei biologische processen plaats. Hierbij ontstaan kleine hoeveelheden afvalproducten, zoals ammoniak, nitraat, methaan en zwavelverbindingen. Een goede vijverpomp laat het water ook ademen. Daarnaast kan water dankzij die pomp hoogte overbruggen. Wanneer er geen vijverpomp aanwezig is en watercirculatie dus ontbreekt, kan de vijver makkelijk een overschot aan schadelijke stoffen opbouwen. Deze stoffen schaden vervolgens het leven in je vijver, zoals je planten en je vissen. 

Soorten vijverpompen

Vijverpompen zijn er in diverse soorten en maten, maar je kunt ze grofweg in twee soorten opdelen: een droge of een natte opstelling.

In een droge opstelling staat de pomp buiten de vijver. Het vijverwater wordt hierbij met een slang aangezogen. Via een andere slang loopt het water vervolgens weer terug de vijver in. Voordeel van een droge pompopstelling is, dat de pomp makkelijk bereikbaar is en dus toegankelijk is voor onderhoud. Anders is het met je kaplaarzen de vijver in.

Bij een natte opstelling staat de vijverpomp daarentegen in de vijver. Bijvoorbeeld op de vijverbodem of op een kleine verhoging. Een natte opstelling wordt wel het meest toegepast. Het voordeel is namelijk, dat de pomp beter uit het zicht gehouden kan worden. Ook hoeven er minder slangen in en uit de vijver te lopen, dat ziet er wat gezelliger en natuurlijker uit. Verder is een vijverpomp in een natte opstelling minder gevoelig voor storingen. Naast het pompvermogen is ook het stroomverbruik van je vijverpomp belangrijk. Een pomp staat in het groeiseizoen meestal 24 uur per dag aan. Het is daarom belangrijk, om te kiezen voor een zuinige pomp. Om deze reden zijn zogenaamde vuilwaterpompen niet zo geschikt voor de vijver. Deze pompen verbruiken namelijk relatief veel stroom.

Genieten van je vijver

Heb je dus alles op orde voor je vijver, dan kan het genieten beginnen. Lekker met een kopje koffie en een stoeltje op een mooi plekje naast je vijver gaan zitten. En kijken wat er gebeurt in de vijver. Puur genieten.

 

Vorig artikelHet perfecte game bureau: ook iets voor jou?
Volgend artikelDe trends op het gebied van kraamcadeaus
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!