Creatief spelen en leren: 6 originele DIY projecten voor kinderen

Wat is er leuker dan op een regenachtige zondagvoormiddag samen te knutselen met de kids? Dit is het moment dat ze zich volledig kunnen uitleven en al hun creatieve fantasie kunnen gebruiken, tenminste, als ze voldoende inspiratie hebben. Die kan je vinden in knutselboeken, op Pinterest of…in dit artikel.Hier lees je 6 leuke DIY-projecten met slechts  enkele eenvoudige benodigdheden. 

1. Regenboogrijst sensory bin

Maak een sensorische bak met gekleurde rijst die later kan functioneren als educatief speelgoed. Voeg simpelweg wat rijst toe aan afsluitbare zakken en voeg voedingskleurstof toe om elke zak een andere kleur te geven. Zodra de rijst droog is, kunnen de kinderen het gebruiken om te scheppen, gieten en sorteren, terwijl ze tegelijkertijd hun zintuigen ontwikkelen en kleuren leren herkennen.

2. Pijpreiniger puzzels

Buig pijpreinigers in verschillende vormen zoals cirkels, vierkanten en driehoeken. Laat de kinderen de vormen gebruiken om puzzels en grappige figuren te maken op een stuk karton. Dit helpt niet alleen bij het ontwikkelen van fijne motoriek, maar ook bij het begrijpen van geometrische vormen.

3. Zelfgemaakte klei

Wist je dat je klei eenvoudig zelf kan maken met slechts enkele ingrediënten? Meng bloem, zout, water en voedingskleurstof en je zal merken dat je op die manier dezelfde structuur krijgt als klei. Laat de kinderen hun eigen kleuren kiezen en geef de mogelijkheid om hun verbeelding de vrije loop te laten terwijl ze vormen, figuren en creaties maken.

4. Gerecyclede kunst

Verzamel materialen zoals lege wc-rollen, oude kranten en lege flessen, en moedig kinderen aan om kunstwerken te maken met gerecyclede materialen. Dit niet alleen om milieubewustzijn bij te brengen, maar ook om de creativiteit te stimuleren door te leren hoe alledaagse voorwerpen kunnen worden hergebruikt.

5. Zintuiglijke zakjes

Vul afsluitbare plastic zakjes met verschillende materialen zoals rijst, gedroogde bonen, en glitter. Zorg ervoor dat de zakjes goed zijn afgesloten en laat de kinderen ze verkennen door eroverheen te wrijven, te knijpen en te drukken. Deze zintuiglijke ervaring helpt bij het ontwikkelen van tastzin en stimuleert de nieuwsgierigheid. Ideaal dus als zelfgemaakt baby speelgoed voor kinderen van 1 jaar

6. Waterverfschilderijen met zout

Laat de kinderen hun schort aantrekken en geef ze waterverf en penselen waarmee kleurrijke schilderijen kunnen maken op stevig papier. Strooi er daarna wat zout overheen en laat het drogen. Het zout absorbeert de verf en creëert unieke patronen en texturen. Dit is niet alleen fascinerend, maar het is ook een geweldige manier om kinderen kennis te laten maken met verschillende materialen en technieken.

Vorig artikel5x out of the box ideeën voor de kinderkamer
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!