Hoe kan je de zon buiten houden?

Binnenvallende zonnestralen kunnen ons gemoed een flinke boost geven: we worden er instant vrolijk van. Maar soms kan de zon ook storend zijn en wil je ze liever even buiten houden. Dit kan je op verschillende manieren doen.

1. Raamfolie

Raamfolie is een handig zonwerend middel. Er bestaat zowel UV-werende raamfolie als isolerende folie. Je zal met zo’n folie niet meer gehinderd worden door felle zonnestralen, maar de UV-werende folie laat weliswaar wel nog licht binnen. Het wordt onder andere gebruikt om verkleuring tegen te gaan.

2. Rolgordijnen

Met rolgordijnen kan je de zon relatief goed tegenhouden. De warmte daarentegen iets minder. Rolgordijnen zijn dus ideaal in het voor- of najaar maar verwacht niet dat ze je huis fris gaan houden bij een hittegolf. Je kan zowel voor verduisterende als voor lichtdoorlatende stoffen kiezen wanneer je rolgordijnen koopt. Er zijn ook duo rolgordijnen: hiermee kan je de lichtinval heel precies regelen.

3. Screen

Met een screen kan je je raam helemaal of deels bedekken. Het is zon- én warmtewerend. Het isolerend effect van een screen is vooral zalig tijdens hete zomerdagen. Je huis zal veel koeler aanvoelen.

4. Gordijnen

Met (verduisterende) gordijnen kan je ook steeds het zonlicht blokkeren. Hoe donkerder de kleur van de gordijnen, hoe beter ze het zonlicht zullen weren. Verduisterende gordijnen hebben ook een isolerend effect en zullen dus helpen tegen de warmte.

5. Zonnescherm

Er zijn verschillende soorten zonneschermen. Zo heb je de klassieke rechte zonneschermen of markiezen. Markiezen zijn te herkennen aan hun bolle en ronde vorm en geven je woning een stijlvolle uitstraling. Een zonnescherm creëert veel schaduw in huis en laat weinig zonlicht door.

6. Verandascherm

Een verandascherm is in de eerste plaats bedoeld om je veranda af te schermen van de zon. Maar omdat je veranda meestal dicht bij je woning is gebouwd, of er aan grenst, beschermt het bijvoorbeeld ook je keuken of woonkamer tegen de zon. Het heeft bovendien een isolerende werking.

7. Aluminium- of noppenfolie

Aluminium- of noppenfolie is een budgetvriendelijk DIY-trucje om zonlicht te weren. Het kost je amper iets en je kan er snel mee aan de slag. Bedenk wel dat aluminiumfolie ook je uitzicht belemmert. Zorg ervoor dat je de glanzende kant van de folie naar buiten richt, enkel zo reflecteert het de zon. Noppenfolie heeft een groot isolerend effect en houdt de warmte en het licht goed buiten.

Vorig artikelWaar braces allemaal goed voor zijn en de werking ervan
Volgend artikelHoeveel rijst te serveren per persoon
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!