10 tips voor het inbouwen van inbouwspots

Talloze huishoudens maken gebruik van inbouwspots als verlichting. Het is ideale verlichting die altijd strak in het plafond is weggewerkt. U geniet van optimale verlichting zonder dat lamp armaturen in de weg hangen. Inbouw verlichting staat stijlvol en kan ook geplaatst worden in lastig te verlichten hoeken en nissen. Wel zijn er enkele zaken waar u rekening mee moet houden bij het inbouwen van inbouwspots. Daarom lijsten we hieronder 10 tips op.

1. Meet de inbouwdiepte en diameter van de inbouwspots

Koop nooit zomaar inbouwspots die u leuk vindt, maar meet alles goed op. Het kan zijn dat u maar erg weinig ruimte achter uw plafond heeft. Standaard inbouwspots zijn dan al snel te groot. U moet altijd voldoende ruimte houden achter het plafond en inbouwspots mogen niet in contact komen met isolatiemateriaal. Als u te weinig ruimte heeft, koop dan speciale inbouwspots met een lage inbouwdiepte. Ook de zaagmaat moet u goed opmeten, vooral als u gebruik maakt van bestaande gaten. Zo voorkomt u dat u inbouwspots koopt die te klein zijn voor het bestaande gat. Grotere inbouwspots kunnen maar dan moet u de gaten groter maken.

2. Laagspanning of hoogspanning inbouwspots?

Normaliter maakt u gebruik van een 230V hoogspanningsnetwerk. Het is daarom verstandig om altijd te kiezen voor inbouwspots die werken op 230V. Dit heeft enkele voordelen, namelijk u heeft geen transformator nodig, u kunt de inbouwspots beter dimmen, gemakkelijker aansluiten en er is meer keuze. Toch wordt er nog wel eens gekozen voor 12V laagspanning inbouwspots, vooral in natte ruimtes, zoals de badkamer en de keuken. Dit kan nog steeds, maar dan moet u rekening houden met een transformator. Omdat de omstandigheden, zoals ventilatie, waterdichtheid en brandgevaar tegenwoordig veel beter zijn geregeld, kunt u ook hier kiezen voor hoogspanning inbouwspots.

3. Serieel of parallel verbinden

De inbouwspots moeten onderling met elkaar verbonden worden. Dit kan in serie of parallel. Dit hangt af van welke soort spanning u kiest. Gebruikt u 12V, 24V en 230V inbouwspots? Dan moet u parallel verbinden. Dit houdt in dat alle plus- en minpunten van de stroomcirkel met elkaar verbonden zijn. Een parallelschakeling kan ook door meerdere circuits lopen. Het belangrijkste verschil met serieel schakelen, is dat als er een lampje stuk gaat, dit geen gevolg heeft voor alle andere lampen. Bij serie verbinding zullen alle inbouwspots er dan mee ophouden. Dit wordt voornamelijk toegepast bij inbouwspots van 350Mamp, 500Mamp, 700Mamp en 1050Mamp.

4. Kiezen voor een verwisselbare lamp of een geïntegreerde LED module?

Als u kiest voor LED verlichting, dan is de kans niet groot dat u regelmatig een lampje moet verwisselen. Daarom zijn er tegenwoordig ook inbouwspots met geïntegreerde LED verlichting te koop. Dit is vooral interessant bij inbouwspots waar u geen plaats hebt om een spotje in te plaatsen of voor inbouwspots waarvan het vermogen afwijkt van de standaard LED spotjes. Bij een inbouwspot armatuur GU10 of E27 kan u een apart LED spotje gebruiken. U kan daarin zelf de vrije keuze maken van het vermogen van het LED spotje.

5. Springveren of bladveren?

De huidige generatie inbouwspots zijn bijna altijd voorzien van springveren. Bij het installeren van de inbouwspot wordt de klem tegen de spot gehouden om deze in het gat te duwen. Daarna wordt de klem losgelaten en komt de inbouwspot vast te zitten in het plafond. Voor een betonnen plafond worden wel eens bladveren gebruikt. Bladveren klemmen zich horizontaal vast en zitten zo beter in het plafond vast dan wanneer er springveren worden gebruikt. Tegenwoordig worden ook springveren veel gebruikt voor een betonnen plafond, want de techniek is veel beter geworden.

6. Let op de IP-waarde

Voor inbouwspots in de woonkamer of een slaapkamer zult u niet op de IP-waarde hoeven te letten. Dit is wel het geval als u inbouwspots buiten of in vochtige ruimtes wilt plaatsen, zoals de badkamer. Deze inbouwspots moeten waterdicht zijn, om kortsluiting te voorkomen. De IP-waarde heeft twee cijfers, waarbij u moet letten op het laatste cijfer. Dit cijfer houdt de bescherming tegen vocht in. Het eerste cijfer houdt de bescherming tegen stof in. U moet minimaal IPX4 hebben voor spatwaterdichte of waterdichte inbouwspots. Meestal wordt in de badkamer gewerkt met een IP44 of IP65 waarde.

7. Neem dimbare inbouwspots

Wanneer u dimbare inbouwspots neemt, dan kunt u de verlichting instellen volgens uw wensen. Vooral wanneer de verlichting fel is, kunt u met een dimmer het licht verzachten. Ook als u niet van plan bent om een dimmer te installeren, kunnen dimbare inbouwspots een goede keuze zijn. U kunt later namelijk altijd van gedachten veranderen en toch kiezen voor een dimmer. U hoeft dan in ieder geval niet uw inbouwspots te vervangen. Let er wel op dat de spots compatibel zijn met uw dimmer.

8. Inbouwspots in spanplafonds

Spanplafonds worden steeds populairder. Hiermee kunt u een oud of lelijk plafond met beschadigingen zeer strak en naadloos afwerken. Bovendien zijn de mogelijkheden van spanplafonds zeer groot. In principe kunnen alle soorten inbouwspots in een spanplafond gebouwd worden. Wel is het belangrijk dat u kiest voor LED inbouwspots. Spanplafonds mogen namelijk niet met hitte in aanraking komen. De klassieke gloeilamp wordt erg heet en dit is niet aan te raden bij een dergelijk plafond (en ze laten ook zwarte plekken na op het spanplafond). Kies daarom altijd voor LED inbouwspots.

9. Kantelbare inbouwspots

Kantelbare inbouwspots geven net iets extra´s. U bent namelijk flexibeler. Het kan altijd voorkomen dat er een hoek of nis is waar het niet mogelijk is om inbouwspots te plaatsen. Toch kunt u deze hoek dan verlichten met kantelbare inbouwspots die in de buurt hangen. U hoeft de spots dan enkel te richten en ook uw donkere hoek wordt verlicht. Tevens zijn kantelbare inbouwspots ideaal om te gebruiken om voorwerpen of gedeeltes van de kamer te accentueren.

10. Vormen en kleuren

Inbouwspots zijn standaard meestal rond en in de kleur wit. Maar hier hoeft u zich niet aan te houden. Wilt u de inbouwspots toch meer zichtbaar hebben, dan kunt u kiezen voor een bepaalde vorm, zoals rechthoekig of vierkant of voor een andere kleur. Zwarte inbouwspots in een wit plafond heeft een leuk contrasterend effect. Zo zorgen ogenschijnlijk onzichtbare inbouwspots toch voor aankleding van uw interieur.

Vorig artikelHigh-end supplementen van BASE247®
Volgend artikelEen systeemcamera kopen. Hier moet je op letten
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!