5 tips om gezond te eten tijdens de winter

Author

Categories

Share

Koudere temperaturen, minder daglichturen en meer tijd die we binnen spenderen kunnen allemaal een aanzienlijk effect hebben op wanneer, hoeveel en wat we eten. Dit betekent echter niet dat we moeten bezwijken voor troosteten wanneer de temperatuur begint te dalen. Het is wel zo dat we tijdens de wintermaanden wat extra op onze voedingspatronen moeten letten. Hieronder hebben we daarom 5 tips verzameld die je kunnen helpen een gezonde balans te vinden voor de komende winter.

Drink voldoende water

Wanneer het kouder wordt, wikkelen we ons graag in meer lagen dekens en zetten we de kachel opnieuw aan. Deze kunstmatig warme omgeving gaat echter gepaard met droge lucht en kan leiden tot uitdroging tijdens de winter. Volgens de experts hebben we minstens 6 glazen water per dag nodig, en ze raden aan om vooral vóór de maaltijd een glas water te drinken. Voldoende water drinken heeft daarnaast een zichtbaar effect op ons grootste orgaan, de huid. Water is namelijk een natuurlijk anti-agingmiddel.

Maak pap in de ochtend

Begin je dag met een gezond ontbijt met langzame afgifte, een maaltijd die je tot de lunch genoeg energie bezorgt. Warme haver is de perfecte manier om de ochtend te beginnen. Probeer verschillende combinaties zoals een topping met noten of zaden en seizoensgebonden fruitsoorten zoals appels, peren, veenbessen of dadels om voor wat variatie te zorgen. Als je weinig tijd hebt in de ochtend kun je de pap ook de avond ervoor al klaarmaken en in de ochtend simpelweg opwarmen.

Zorg voor genoeg inname van zink

Tijdens de wintermaanden komen we makkelijk in contact met virussen die een verkoudheid of zelfs griep kunnen veroorzaken. Het is daarom heel belangrijk dat ons immuunsysteem normaal functioneert. De inname van zink is hierin cruciaal. Voedingsmiddelen zoals oesters, spinazie en peulvruchten zijn goede bronnen van zink. Een overdosis aan zink binnenkrijgen is vrijwel onmogelijk, dus je hoeft je helemaal niet in te houden.

Vergroot de inname van vis, eieren en kaas

Vis zoals zalm en kabeljauw, evenals melk, eieren en kaas, zijn een uitstekende bron van vitamine B12. Vitamine B12 draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem en draagt ook bij tot een vermindering van vermoeidheid en uitputting. Vis eten zal je ook helpen genoeg vitamine D te hebben. Vitamine D is vetoplosbaar en is vooral terug te vinden in dierlijke producten zoals vette vis en in mindere mate ook in eieren en zuivel.

Maak groentensoep

Als je in het weekend een grote pot groentesoep klaarmaakt, bespaar je tijd en excuses tijdens de werkweek. Als je de soep in een slowcooker hebt, warm en klaar voor gebruik wanneer je thuiskomt, zorg je ervoor dat je deze de hele week door kunt eten. Maaltijdsoepen zijn perfect om tegelijk gezond en lekker te eten. Gebruik veel vitaminenrijke groenten zoals uien, wortelen, tomaten, en vul aan met enkele aardappelen. Je kunt niet echt fouten maken bij het maken van soep als je verse ingrediënten gebruikt.

 

Author

Share