Artikel 4 tips voor assertiviteit

Assertief zijn, het is niet makkelijk. Heel veel mensen vinden het moeilijk om voor zichzelf op te komen en een assertieve houding aan te nemen. Je beseft het misschien niet altijd, maar je komt vaker in situaties terecht waar assertiviteit nodig is dan je denkt.

Gelukkig heb ik goed nieuws voor je, assertiviteit kan aangeleerd worden. In dit artikel ga ik beginnen met 4 basistips die je een eindje op weg gaan helpen om eindelijk een assertief persoon te kunnen worden. Lees dus snel verder…

 

1. Besef dat assertief zijn niet egoïstisch is.

Veel mensen durven niet voor zichzelf op te komen omdat ze dan het gevoel krijgen dat ze lastig of egoïstisch zijn. In veel gevallen worden ze momenteel door hun omgeving gezien als een sympathiek en behulpzaam persoon. Ze zijn bang dat ze dit imago verliezen als ze iemand iets zouden weigeren.

In de praktijk ligt het echter anders. Aardig zijn hoeft namelijk niet te betekenen dat je perse overal ‘’ja’’ op hoeft te zeggen. Sterker nog, mensen die over zich heen laten lopen worden vaak juist minder gewaardeerd. Wees jezelf er dus van bewust dat assertief zijn een goede eigenschap is. Ook jij mag hier meer van laten zien!

 

2. Weet waar je grens ligt

Assertiviteit draait voor een groot deel om het aangeven van je grenzen. De vraag is alleen, weet jij wel waar deze in jouw geval liggen? Want als je niet weet wat je grenzen zijn, kun je ze ook niet verdedigen.

Het kan geen kwaad om eens een vel papier te pakken en daarop te noteren hoe je graag zou willen dat andere mensen je behandelen.

 

3. Ga ermee oefenen

Het op papier zetten van je grenzen is een goed begin. Al is het nog beter om ermee in de praktijk te gaan oefenen. Staat er een werkoverleg gepland? Noteer vooraf waar je grens ligt en probeer deze in het gesprek zelf te verdedigen. Is het niet helemaal gelukt? Leer ervan en doe het de volgende keer beter. Hoe vaker je het probeert, hoe makkelijker het zal worden.

 

4. Wees niet onredelijk

Er zijn weleens mensen die jarenlang over zich heen hebben laten lopen en dit op een gegeven moment beu zijn. Waardoor ze ter compensatie ineens heel fel van zich af gaan bijten. Met als gevolg dat ze veel weerstand van hun omgeving krijgen en weer terugvallen in het onderdanige gedrag dat ze vroeger vertoonden. Het spreekt voor zich dat jij dit wilt voorkomen.

Een goede manier om te voorkomen dat je onredelijk gedrag gaat vertonen is door mensen zoveel mogelijk te behandelen zoals jij zelf ook behandeld wilt worden. Ja, dit klinkt als een open deur, maar veel mensen staan hier niet bij stil.

Dit waren zomaar 4 basistips op het gebied van assertiever worden. Mocht jij echt fanatiek aan de slag willen dan kan ik je aanraden om jezelf nog wat meer in het onderwerp te verdiepen. Dit kan door middel van blogs, maar ook het volgen van een (online) cursus.

Vorig artikelEen kijkje in jouw leven
Volgend artikelDe juiste voeding eten om je gezondheid te verbeteren
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!