De wereld rond in een kopje koffie

Koffie is het meest gedronken warme drankje ter wereld. En hoewel de meeste mensen het bij de gekende espresso of cappuccino houden, is er enorm veel variatie in koffie. Zo veel variatie, dat je elk land, elke streek zou kunnen bezoeken en een nieuw soort koffie kan leren kennen.

Zelfs in België hebben we onze eigen smakelijke varianten op de gekende filterkoffie. Hasseltse koffie wordt geserveerd met een shot Hasseltse jenever, slagroom en liefst een aantal kleine gebakjes. Hasseltse koffie is een lekkernij, iets waar wij bekend om staan.

Finse kampvuurkoffie

Finland staat bekend om zijn uitgestrekte wilde natuur. Finnen houden ervan om dagenlang door het bos te reizen. Ze dragen alles wat ze nodig hebben in een rugzak. Van een tent tot een slaapzak, van pakjes pasta en noedels tot koffie.

Wanneer ze in de natuur vertoeven, brouwen Finnen hun koffie op een kampvuur. Daarvoor gebruiken ze een ouderwetse moor, die meestal helemaal zwartgeblakerd is. In deze moor koken de Finnen een sterke koffie, die een subtiele, maar erg smakelijke, rooksmaak krijgt omdat hij op het kampvuur wordt gebrouwen. Heerlijk.

Cowboykoffie

Ook cowboykoffie wordt op een kampvuur of een gasstel gebrouwen. Cowboys reisden licht bepakt en hadden niet de ruimte om een grote koffiepot met zich mee te zeulen. Wilden ze koffie, dan gingen ze koffiebonen kopen en moesten ze dat maken in een eenvoudig kookpotje boven een vuurtje.

Ook nu maken mensen nog cowboy koffie. De koffie, die gemaakt wordt door grof gemalen koffiebonen aan kokend water toe te voegen, heeft een rijke, maar soms bittere smaak. Om het bittere tegen te gaan, worden er soms gemalen eierschalen aan de koffie toegevoegd.

Cowboys reizen niet met filters en daarom is het een kunst om cowboykoffie uit te schenken zonder dat er gruis in het kopje terecht komt. Door eerst een klein scheutje koud water toe te voegen aan je koffie, help je het gruis naar de bodem te zinken voor je de koffie schenkt.

Ierse koffie

Irish coffee, of Ierse koffie, is een koffievariant die gesmaakt wordt zelfs door mensen die geen koffie lusten. Om Ierse koffie te maken, verhit je eerst goede whisky, zoals Jameson met wat bruine suiker in een pannetje. Zodra de whisky begint in te dikken, giet je het mengsel in een hoog glas. Giet er voorzichtig de koffie bij en dan opgeklopte room, zodat er mooie laagjes ontstaan.

Hou jij van deze exotische koffievarianten? Of hou je het liever bij een gemakkelijke te bereiden, maar heerlijke Senseo koffie?

Vorig artikelMaak gebruik van glijmiddel tijdens de seks!
Volgend artikelZo koop je voordelig een iPhone of iPad
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!