Een speekseltest voor cannabis: Hoe? Wat? Waar?

Zoals je (hopelijk) ondertussen wel weet, geldt in België een absolute nultolerantie voor drugs in het verkeer. De politie voert dan ook zeer regelmatig controles uit om na te gaan of jij verboden stoffen in je lichaam hebt. Een belangrijke tool die ze hierbij gebruiken is de speekseltest. Die test op THC (cannabis), Amfetamine (speed), MDMA (xtc), Morfine of 6-acetylmorfine (heroïne) en Cocaïne of benzoylecgonine. Kortom: er is weinig waar je dan nog mee weg komt! Laten we eens de procedure stap voor stap bekijken.

De procedure: 3 stappen

Een controle op drugs bevat doorgaans drie afgetekende stappen:

1.       Vooreerst wordt er gecheckt op uiterlijke tekenen die erop kunnen wijzen dat je onder invloed bent. Hiervoor gebruikt de politie een checklist. Indicaties zijn: bloeddoorlopen ogen, verwijde pupillen, een verstoord evenwicht, nerveus gedrag…

2.       Bepaalt de politie op grond van de checklist dat er wel degelijk een vermoeden bestaat dat je onder invloed rijdt? Dan nemen ze een speekseltest voor cannabis en andere drugs af. Zo’n speekseltest wordt trouwens bij vermoedelijke daders van verkeersongevallen sowieso, dus ook zonder de checklist, afgenomen.

Bij een positieve speekseltest wordt je rijbewijs meteen 12 uur ingetrokken. Het parket mag je rijbewijs zelfs onmiddellijk voor 15 dagen inhouden. Deze maatregelen kan maximaal tweemaal tot 3 maanden verlengd worden. Die positieve speekseltest start meteen ook de derde stap: afname van de speekselstaal door middel van een speekselcollector.

3.       Het speekselstaal wordt opgestuurd naar een laboratorium waar het uitvoerig wordt geanalyseerd. De resultaten hiervan dienen als wettelijk bewijs. In geval van een positief labostaal is het logische gevolg dat je strafbaar bent en dus voor de politierechtbank moet verschijnen. Zorg maar alvast voor een goede advocaat voor de politierechtbank die jou zal kunnen helpen doorheen het proces.

Speekseltest weigeren

Je hebt het recht een speekseltest te weigeren. De reden hiervoor moet je zelfs niet meedelen aan de politie, maar die zullen sowieso een dokter inroepen om jouw weigering al dan niet als wettig te evalueren. Zegt de arts dat jouw weigering niet gegrond is? Dan draai jij op voor de kosten voor de tussenkomst van de geneesheer.

Je mag eveneens de analyse van het labo weigeren, maar ook dit kan verregaande gevolgen hebben. Blijkt je weigering niet wettig? Dan zijn boetes van 1600 euro tot 16.000 euro mogelijk.

De gevolgen van een positieve cannabis speekseltest

En het blijft niet bij geldboetes van 1600 euro tot 16.000 euro alleen. Ook een rijverbod van minstens 8 dagen tot maximum 5 jaar kan worden uitgesproken. Herhaal je een dergelijke stommiteit? Dan loop je het risico op 40.000 euro boete, een gevangenisstraf en een verval tot het besturen van een wagen.

Vorig artikelEen origineel en leuk kraamcadeau
Volgend artikelWaar braces allemaal goed voor zijn en de werking ervan
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!