donderdag, juli 16, 2020

Een handje op de oude dag

Met iedere dag in het leven doen we weer meer ervaringen op. Voor iedere leeftijdscategorie zien die ervaringen er weer anders uit en het is dan ook niet meer dan logisch dat je soms geen tijd hebt om op anderen te letten want je hebt het al druk zat met jezelf. Toch is het belangrijk om je ogen en je hart open te houden. Op deze manier kan je namelijk weer anderen helpen. Zo lopen ouderen mensen weer tegen andere dingen aan dan dat jongere mensen doen maar we hebben elkaar allemaal nodig. Zo kan je een handje helpen of geholpen worden op je oude dag;

Vrijwillig een hand uitsteken

Het idee van vrijwilligerswerk doen, lijkt steeds meer te verdwijnen uit onze cultuur. Toch is het meer dan ooit nodig. Op verschillende manieren heeft de media al geprobeerd aan te geven hoe belangrijk vrijwilligerswerk is voor ouderen. Ouderen hebben immers niet altijd meer de mobiele mogelijkheid om dingen zelf te doen of hebben niet altijd genoeg sociaal contact. Kijk bij jou in de buurt of er een vrijwilligersgroep is of kijk wat je zelf kan organiseren of opzetten.

Op bezoek bij je dierbaren

Voel je je nu niet op je gemak bij het idee om bij wildvreemden aan te kloppen, denk dan eens aan de mensen in je directe omgeving. Vaak vergeten we onze eigen opa’s en oma’s, ooms en tantes een beetje door de turbulentie van de alledaagse weken. Maar de glimlach die je bij familie op het gezicht tovert als je even langskomt en samen tijd doorbrengt, is onbetaalbaar. Daarnaast onderhoud je meteen de familiebanden en dat is altijd fijn. “Wie goed doet, goed ontmoet” zeggen ze altijd. Als je al regelmatig op bezoek gaat maar graag iets meer wilt doen, kan dat natuurlijk ook.

Grote gebaren en kleine gebaren

Zeker wanneer dierbaren of kennissen worstelen met de bijkomstigheden van het ouder worden, kan je daarin ondersteunen. De ene keer is een goed gesprek genoeg en de andere keer is er hulp nodig bij andere praktische zaken. Zoals bijvoorbeeld met een gehoorapparaat kopen. Je bepaalt zelf waar de grens ligt, maar zult altijd zien dat de aandacht die je geeft aan mensen die het niet makkelijk hebben, altijd gewaardeerd wordt. Zo maken we samen de wereld, stukje bij beetje, mooier. Het begint immers bij onszelf en zo spreiden we het uit naar anderen. Wie help jij een handje vandaag?