Waarom is duurzame palmolie zo belangrijk?

Zonder dat je het weet, neem je het waarschijnlijk dagelijks op in je lichaam. In vrijwel alle voedingsproducten zit het namelijk: palmolie. Dit is niet zonder goede reden natuurlijk. Palmolie onderscheid zich door haar hoge percentage van verzadigd vet. Het is het perfecte product om structuur te geven aan producten die dat nodig hebben zoals shampoo, schoonmaakmiddelen maar ook voeding zoals margarine en andere voedingsmiddelen. Palmolie zelf is in principe duurzaam om te verbouwen omdat de opbrengt per grondgebied heel hoog ligt. De reden waarom het gebruik van palmolie onder vuur ligt is daarom niet de palmolie zelf, maar de manier waarop het verbouwd wordt. Duurzame palmolie is vanwege de hoge mate van ontbossing nu van enorm belang, maar wat houdt dit eigenlijk in en hoe draag je een steentje bij door het gebruik van duurzame palmolie?

Fair trade

Een belangrijk onderdeel van het gebruik maken van duurzame palmolie gaat net zoals bij andere biologische producten over eerlijke kansen. Bij veel gebruikte voedingsstoffen heeft de commercie een grote impact op de lokale bevolking waar de verbouwing plaatsvind. De kleinere boeren leiden onder de grote bedrijven. Bij duurzame palm olie wordt dit tegen gegaan. Juist die kleinere boeren worden beter ondersteund wanneer meer mensen duurzame palm olie zullen kopen.

Grote stukken grond

Het fijne van duurzame palmolie heeft niet alleen te maken met de kleine boeren, maar ook met de grond die bespaard wordt. Het milieu heeft het meeste baat bij de grote stukken oerwoud. Door de groeiende verschillende industrieën gaat er veel belangrijke grond ten koste van de consumenten. Duurzame palmolie is ervoor bedoeld dat er niet nog meer grote stukken grond verloren gaan, en de focus ligt op de grond die al wordt verbouwd. Dit is een van de belangrijkste aspecten van duurzame palmolie. 

Verandering

Over het algemeen vragen mensen zich af hoe palm olie werkt. In google zal ‘what is palm oil used for' een veel gebruikte zoekterm zijn. Voor alles, zou je bijna kunnen zeggen. Duurzame palmolie is juist daarom zo belangrijk omdat het de enige manier is om een verandering in stand te brengen wat betreft de ontbossing. Het gaat erom dat men weet welke verandering ze eigenlijk doorvoeren wanneer ze duurzame palmolie kopen, hoe belangrijk dat is en in welke mate ze een steentje bijdragen. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor de boeren aan de andere kant van de wereld en de dieren die gespaard blijven door de grond die niet gekapt wordt.

Vorig artikelHandige tips om een mierenplaag te voorkomen
Volgend artikelVoel je prettiger in kleding van bamboe!
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!