Zware beroepen, wat maakt ze zo zwaar?

Een zwaar beroep: work hard play hard? Eerder: All work no play! Beoefenaars van zware beroepen zullen het weten. Ontdek welke beroepen er op de lijst van zware beroepen staan in België en wat dat precies betekent. 

Wanneer spreken we van een zwaar beroep?

De zwaarte van een beroep wordt uitgedrukt in graden en bepaald door een aantal factoren. Hoe meer een beroep scoort op deze criteria, hoe hoger de coëfficiënt. Je denkt misschien dat je het hard te verduren hebt op kantoor, maar daar zit je natuurlijk wel lekker warm en beschermd tegen kille weersomstandigheden. Hoewel deadlines en werkdruk een onmiskenbare ballast kunnen zijn – geen grap, we weten er alles van – is een nine to five nu niet per se het zwaarste werk dat we ons kunnen bedenken. Denk maar aan al die wegenwerkers, dakleggers en jawel, havenarbeiders die door weer en wind paraat staan. Maar niet alleen fysiek zware beroepen behoren tot deze categorie. Ook emotioneel zwaar werk kan worden geklasseerd als zwaar werk. Beoefen jij langdurig een zwaar beroep uit? Dan kan je recht hebben op vervroegd pensioen, belangrijk om in de gaten te houden dus. 

Emotioneel zwaar en werken in ploegen 

Als we spreken over emotioneel zwaar werk denken we aan zorgberoepen in het algemeen zoals verplegers, dokters maar ook aan bijvoorbeeld leerkrachten. Daarnaast eist onregelmatig leven en slapen op den duur zijn tol. In ploegen werken met vroege en late shiften betekent dat de ene week jouw shift bijvoorbeeld om 5.00 uur begint, de andere week de late shift, en pas begint om 14.00 uur. Die onregelmatige slaapuren maken je beroep zwaar. Meestal spreken we over een job in een fabriek of magazijn, waar het werk ook nog eens fysiek belastend kan zijn. 

Gevaarlijk werk

Hoogtewerk wordt bijvoorbeeld beschouwd als zwaar werk. En hoewel veiligheid prioriteit is, zoals het aanschaffen van een Dassy werkbroek, veiligheidsharnassen en -touwen en het volgen van een grondige opleiding, kan er altijd iets mislopen. Bovendien zien we in deze sectoren ook vaak lange werkuren en onregelmatige shiften waardoor je je kopje er zeker moet bijhouden als de vermoeidheid toeslaat.

Horeca

Nachtshiften, lange uren, hard werk en niet zonder risico’s; ook in de horeca weten ze wat zwaar werk is. Hoewel je in de keuken met een Chaud Devant en beschermend keukenschoeisel en een beetje voorzichtigheid niet al te grote ongelukken zal hebben, is het door de rush, de hoge werkdruk en de lange uren geen eitje om je aandacht er langdurig bij te houden. 

Vorig artikelTegels: de nieuwste woontrend
Volgend artikelLekkere gin-tonic recepten
Mijn naam is Laura Dupois, 28 jaar en woon in het prachtige Antwerpen. Op een dag zag ik mijn kind spelen met appels, waarna hij deze voor zijn ogen hield. Op het moment dat ik dit blog begon, dacht ik alsmaar aan dit beeld. Vandaar de naam appelogen.be, het blog dat jou inspireert op het gebied van voeding, lifestyle en nog veel meer! Op appelogen.be draait het om jou en wil ik je inspireren met de nieuwste tips en trends, voornamelijk op het gebied van voeding. Er zullen regelmatig artikelen verschijnen die jouw op de hoogte houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in alle vlakken. Het draait niet alleen om voeding, maar ook om sport en lifestyle. Voor iedereen is er wat en draait het alleen om jou en het onderwerp, niet om mij! Wanneer je een idee hebt voor een bepaald onderwerp, laat het weten! Door samen een community te creëren, zullen we elkaar helpen. Door verschillende onderwerpen aan bod te laten komen, blijft het blog voor iedereen interessant. Vul snel het contactformulier in om jouw idee te delen!